By Mathilde

Fotografieprakijk

Documentary monuments   www.mathildejansen.com
Fotografie in opdracht op locatie (buiten)   www.tuinstudio.com
Inspiratiebronnen en fotoprints   www.mathildejansenstories.com
Updates, ideeen & extra’s   www.facebook.com/mathildejansenstories


Fotografie en kunsteducatie: een creatieve en sociale synergie
Als fotografe ben ik actief op diverse terreinen. In 2006 studeerde ik (HBO) af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Ik werk als mixed media kunstenaar en fotograaf en heb internationaal tentoongesteld, zoals in de VS. Naast het vervaardigen van autonoom werk, verzorg ik fotografie in opdracht van particulieren en bedrijven. Rond de geboorte van mijn kind in 2011, kwam digitale fotografie verder in opmars, dit had impact op mijn praktijk.
Als tiener werkte ik vanaf mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Werk 4 met groepen kinderen en volwassenen. Ik ontpopte mijn sociale bewustzijn bij het MBO en opende mijn artistieke hart een jaar na mijn diploma in 2000, bij de kunstacademie. Vanaf 2009 geef ik naschoolse kunstworkshops, wat me motiveerde om in het onderwijs kunstprojecten te verzorgen. In 2016 voltooide ik de post-HBO opleiding Beroepskunstenaar in de Klas (BIK). Dit leidde tot een aanvulling op mijn werk.

                  mathilde_in_klas2

Natuurlijke Verbanden
De onderzoekende benadering van kinderen, inspireert Een mislukt experiment kan inzicht geven, hoe een constructie anders gemaakt kan worden. Mijn praktijk speelt met thema’s rond interculturele beeldvorming, natuurlijke grondstoffen en sociale economie. Kinderen kunnen lokale/globale onderwerpen pakkend en intuitief verbeelden, met fotografie als herkenbaar medium. Ik geloof in de verbindende en vernieuwende kracht van kunst. Voor bedrijven en media, en voor aan de muur en in de klas.

Leven en werk
Naast het ouderschap van dochter Daleila, haal ik inspiratie uit gemaakte reizen. Met in het bijzonder mijn netwerk in Tanzania. Ik ben geboren in een ondernemend gezin, met aandacht voor leiderschap en duurzame impact. Door persoonlijke levenservaring, geloof ik in het belang van gemeenschappelijke waarden en doelen. Hierbij zoek ik naar de balans tussen individu en groep; om vooruitgang te stimuleren en mensen tevens te aanvaarden zoals zij zijn. Ieder persoon draagt een sleutel bij zich, om een collectief verhaal te verrijken of verdiepen. Waarbij er ruimte ontstaat voor co-creatie en deeleconomie. One for all, all for one.

Ontdekken 
Kunst is in staat om het lichte en ook duistere tastbaar te maken. Om geestelijke en creatieve grenzen te stellen en verleggen. Ik werk vanuit een oprechte en open houding. Cultuur, filosofie, media, kunst en poezie ervaar ik als een bron van kracht, voor levenslessen van alledag. Ik geef kinderen ruimte om speels of gevoelig te zijn, omdat dit de sfeer in de groep en prestaties bevordert. Het is een plezier om kinderen hun creativiteit te helpen ontplooien. En om hun kracht te verbeelden.

Mathilde Evaline Jansen, Amsterdam
(Diepenveen 1981)